Aynhoe House Dukes House Fauna House Green Orchard Hunter's Moon Jimi House Jindals' Pavilion Kelross House Manor Road Max House Middlemiss Flat Rachel's House Redcliffe House Slackwood Farmhouse Tibur House Willowbrook
Latest Showcase Archive
ABC Value Date

Kelross House

Highbury
July 2014

Contractor : Charles Alexander

Kelross House presents a side return infill extension at an extreme level of simplicity. Two pieces of glass are all it takes to make the structure - one for the roof and one for the window, enclosing the space from the party wall to the original house.

The extension is a collection of very carefully considered details; the glass panels continue from the clear window area to cover the party wall, which are back sprayed across the wall thickness. All frames are hidden. The party wall continues from inside to outside and the glass slices cleanly and framelessly through the wall on the weathering line. The joinery of the kitchen units also continue from inside to outside - again seamlessly cut by the glass. With a small urban garden, allowing inside and outside to blur, which increases the feeling of space.

On the ground floor the original layout of three separate rooms has been transformed into one large open plan space. The level change from the front of the house to the back, which was only apparent originally in the stairway, is now an important definition to the large space. The front, slightly more formal room, is thus separated from the rest of the space by a set of Black Valchromat steps - a recycled wood product. Another eco friendly paper-based material known as Richlite is used to construct both the kitchen worktops and the external/internal bench. A new parquet floor brings a warm and texture to the space.

RIBA chartered architectural practice
VAT No. 740 4247 56 - Reg No. 03820677